O starim časopisima

Potraži podatke o starim hrvatskim časopisima

Podaci o starim
hrvatskim časopisima

A B C Č Ć D Ð E F

G H I J K L LJ M N NJ

O P R S Š T U V Z Ž

Svi časopisi

O časopisima - stari časopisi

Definicija časopisa


U kontekstu ovog projekta, pod pojmom časopisa podrazumijevamo serijsku publikaciju koja izlazi određenom učestalosti i bavi se znanstveno-stručnom problematikom. Znanstveni i znanstveno-stručni časopisi, ovisno o znanstvenom području i uređivačkoj politici, najčešće izlaze od jedanput do 12 puta godišnje. Iznimke su međunarodni multidisciplinarni časopisi tzv. znanstveni tabloidi Science i Nature koji izlaze tjedno.


Razvoj članaka


Prvi znanstveni časopis imao je zadaću neke vrste poštanskog sandučića kroz koji su se razmjenjivala mišljenja u formi pisama. U ožujku 1665. godine Henry Oldenberg odlučio je proširiti ulogu neslužbenog poštanskog sandučića za znanstvenu korespondenciju u Engleskoj i Europi - pokrenuo je mjesečnu publikaciju tehničkih pisama u časopisu Philosophical transections, čime je rođen znanstveni članak!


Nastao iz forme pisma i eseja, u kompeticiji s knjigom, znanstveni članak, kao novi oblik komunikacije razvijao je i razvija svoj stil i format u skladu sa zahtjevima znanosti i komunikacija u znanosti.


Današnji časopisi donose članke koji mogu biti kategorizirani kao znanstveni, pregledni, stručni, prikazi, komentari, pisma uredništvima te razni prilozi u okviru posebnih rubrika. Ovisno o uređivačkoj politici i funkciji, časopis može biti uže specijaliziran za određeno područje (npr. Čakavska rič, Slovo, Vjesnik arheološkog muzeja Hrvatske itd.) ili multidisciplinaran odnosno interdisciplinaran (npr. Periodicum biologorum, Liječnički vjesnik itd.)