Literatura

Literatura
Publikacije

Horvat, Josip. Povijest novinstva Hrvatske : 1771-1939.

Podaci o starim hrvatskim novinama

Odaberi početno slovo naslova novina

A B C Č Ć D Ð E F

G H I J K L LJ M N NJ

O P R S Š T U V Z Ž

Svi naslovi

PRETRAŽIVANJE

O novinama - stare novine


Stare novine


U kontekstu Portala, izraz stare novine (engl. historic newspapers) koristimo za novine tiskane do sredine 20. stoljeća. Vremensko razdoblje na koje se Portal odnosi započinje godinom 1789. kada je objavljen prvi broj najstarijih sačuvanih hrvatskih novina Kroatischer Korrespondent, a završava krajem 30-ih godina 20. stoljeća. Gornju granicu određuje potreba zaštite autorskog prava na anonimnom autorskom djelu koja traje sedamdeset godina od zakonite objave djela.


Podaci o starim hrvatskim novinama


Kako bi postao polazna točka u proučavanju i korištenju starih hrvatskih novina, uz digitalne preslike novina, Portal nudi i bibliografske zapise starih hrvatskih novina koji su preuzeti iz kataloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Očekujemo da ćemo uz pomoć ostalih imatelja novina - suradnika Portala, okupiti podatke o svim starim novinama koje se čuvaju u hrvatskim knjižnicama i drugim baštinskim ustanovama. Dodatno, u planu je i prikupljanje podataka o fondu, odnosno podataka o svim brojevima novina koje se čuvaju u NSK i zbirkama ostalih ustanova.


Stare novine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu


Radi zaštite izvornika fizički najugroženijeg dijela novinskog fonda, osigurano je korištenje mikrofilmiranih novina u Čitaonici periodike. (popis dostupnih naslova)